Cookies: Utilizamos cookies, sólo para realizar un seguimiento de las visitas a nuestro sitio web, no almacenamos ningún dato personal.
Les més visitades
 • Parc Empresarial "L'Espartal III"

  Parc Empresarial "L'Espartal III"

  03 febr. Llegir més

 • Programa de subvencions destinades a la contractació de persones joves.

  Programa de subvencions destinades a la contractació de persones joves.

  03 juny Llegir més

 • SUMA - IVTM

  SUMA - IVTM

  11 març Llegir més

 • Borsa de treball d'auxiliar administratiu.

  26 nov. Llegir més

 • Bases específiques convocatòria borsa de treball de TAG

  09 nov. Llegir més

 • Horari de l'Ecoparc

  Horari de l'Ecoparc

  26 jul. Llegir més

 • Plaça d'arquitecte tècnic interí

  19 juny Llegir més

 • Novetat en l'autobús urba i interurbà

  14 juny Llegir més

 • Convocatòria ajudes realització obres

  07 juny Llegir més

 • Ajudes al transport

  11 maig Llegir més

Regidories relacionades
1534519600612_DSC_1710.jpg

Xixona es bolca amb la trilogia festera de moros i cristians

En l'ampli programa d'actes previst per a estos dies destaquen l'entrada, amb La Canyeta i els Moros Grocs ostentant les capitanies, i el juí sumaríssim al moro traïdor, originari i exclusiu de les festes xixonenques

Les festes de moros i cristians de Xixona inicien a partir del dissabte 18 d'agost els seus tres dies grans, després d'un mes farcit d'actes previs.

La primera de les cites del dissabte serà la presentació de bandes, a les 8 del matí, en la que cada una de les bandes oficials de les diferents filaes recorrerà l'avinguda de la Constitució interpretant un pasdoble. El moment més emotiu es produirà al final, quan les deu bandes tocaran conjuntament davant de l'Ajuntament l'himne de festes, el pasdoble «Fiesta en Jijona» de Vicente Pla, que estarà dirigit en esta ocasió pel músic xixonenc Juan Carlos Planelles. Després de l'himne, a partir de les 11:30, els festers es refrescaran amb la banyà pels carrers del nucli antic.

L'acte central de les festes de moros i cristians es viurà a partir de les 18 hores, que serà quan els festers de l’any, Josep Francesc Arques i Juan Francisco Sanz, pronuncien la consigna: «Per Xixona, per sant Bartomeu i sant Sebastià que arranque l’Entrà», des del balcó de la casa pòsit. En eixe moment s'iniciarà la desfilada de les deu filaes que componen la festa de moros i cristians, amb especial atenció per a les dos capitanies. La cristiana correspon a la filà La Canyeta, amb María José Cerro com a capitana i Leticia Cerro exercint de banderera. Per part del bàndol de la mitja lluna, la Capitania Mora recau en els Moros Grocs, i Mercedes Soler i Rocío García són les festeres que ostenten el càrrec. Per a qui no ho puga veure en persona, la Regidoria de Turisme oferirà la retransmissió en directe de l'entrada a través de jijonaturismo.com i de la seua pàgina de Facebook.

El diumenge 19 serà el dia dedicat principalment a les ambaixades, ja que al matí, després de la diana, se celebraran dos, la dels Contrabandistes i la dels Pirates-Marinos, esta de caràcter humorístic. A mitjan matí tindrà lloc una de les desfilades més alegres i colorides, que és la d'eixida de missa. Una vegada finalitzada, les filaes es dirigiran als seus locals i donarà començament el kabileo, un acte obert a tots el públic, i en el que els no festers també tenen l'oportunitat de viure la festa des de dins.

A partir de les 17:30 hores se sentiran els primers tirs de l'alardo, en el que es recrea la batalla entre moros i cristians. El tiroteig culminarà amb l'ambaixada del moro, a les 20:00 hores, en la que les tropes de la mitja lluna es faran amb el control del castell de la localitat. Este intens dia d'actes finalitzarà amb la retreta, la desfilada humorística en què les filaes es disfressen.

El dilluns 20, últim dia de la trilogia festera, començarà amb la diana i amb el plat fort de la jornada, el juí sumaríssim al moro traïdor, que és l'acte propi i emblemàtic de les festes de Xixona. Un implacable jurat haurà de jutjar a Beny Beny Pepeini, el moro a qui s'acusa d'enamorar-se d'una cristiana, trair a la seua fe i revelar secrets al bàndol contrari. Després de ser conduït fins al castell i realitzar-se el juí -de caràcter humorístic-, el moro serà ajusticiat i soterrat en una solemne desfilada.

La resta de la jornada conté els mateixos actes que el diumenge, encara que en esta ocasió l'ambaixada servirà perquè els cristians recuperen la propietat del castell. El dia conclourà amb l'alçament de capitans de l'any que ve i amb la tradicional processó dels patrons de la localitat, sant Bartomeu i sant Sebastià.

Comparteix:

Documents
No existeixen dades
Cercar