Cookies: Utilizamos cookies, sólo para realizar un seguimiento de las visitas a nuestro sitio web, no almacenamos ningún dato personal.
Les més visitades
 • Parc Empresarial "L'Espartal III"

  Parc Empresarial "L'Espartal III"

  03 febr. Llegir més

 • Programa de subvencions destinades a la contractació de persones joves.

  Programa de subvencions destinades a la contractació de persones joves.

  03 juny Llegir més

 • SUMA - IVTM

  SUMA - IVTM

  11 març Llegir més

 • Borsa de treball d'auxiliar administratiu.

  26 nov. Llegir més

 • Bases específiques convocatòria borsa de treball de TAG

  09 nov. Llegir més

 • Plaça d'arquitecte tècnic interí

  19 juny Llegir més

 • Novetat en l'autobús urba i interurbà

  14 juny Llegir més

 • Convocatòria ajudes realització obres

  07 juny Llegir més

 • Ajudes al transport

  11 maig Llegir més

 • Taller "Recicla i decora"

  Taller "Recicla i decora"

  11 abr. Llegir més

Regidories relacionades
1582055757181_jornada-almendra-marcona-xixona.jpg

Els experts reivindiquen a Xixona el valor de l'ametla marcona

La I Jornada de l'Ametla marcona “De la terra a la taula” ha servit per a destacar les seues propietats saludables i per a reivindicar un canvi de paradigma en la seua comercialització.

La primera trobada nacional sobre l'ametla marcona ha reunit a Xixona a dotze experts  vinguts des de diferents punts d'Espanya, que han oferit el seu punt de vista sobre esta varietat d'ametla, autòctona de Xixona i de la província d'Alacant, davant d'al voltant d'un centenar de persones vinculades d'alguna manera amb els sectors agrícola, torroner, turístic i gastronòmic. 

La jornada ha sigut inaugurada per l'alcaldessa de Xixona, Isabel López Galera, que ha destacat “l'especial relació de l'ametla amb la localitat” i el fet que esta primera trobada nacional sobre l'ametla marcona haja tingut lloc a Xixona, la qual cosa segons el parer de la primera edil “reforça a la localitat com el referent industrial que és, amb un producte molt vinculat a la nostra terra, que els xixonencs hem sabut exportar a tot el món”. López Galera ha aprofitat la seua intervenció per a anunciar que l'Ajuntament donarà continuïtat al projecte d'endreçar la baixada al riu Coscó des del Pont d’Alcoi, plantant “més ametlers de manera que tots ells representen la major varietat d'ametles possible”.

Per part seua, la presidenta de l'associació Xics -Torroners Xixonencs de Catalunya-, Montserrat García ha transmés la seua preocupació pel fet que “existisca la possibilitat real que en un futur no hi haja suficient producció d'ametla marcona per a proveir a tots els torroners artesans”. García ha subratllat que la filosofia dels associats és “oferir torrons de la millor qualitat posant en valor la matèria primera de la nostra terra i, sense llauradors ni apicultors que vegen rendible el seu ofici, això no serà possible”.

En este sentit, Ángel Carbonell, catedràtic del Departament de Tecnologia Agroalimentària de la UMH, ha lamentat que actualment “existisca una desconnexió entre investigadors, empreses i organismes oficials, ja que si no estan totes les parts en sintonia el futur de l'agricultura és molt dolent”. Com a recepta per a rellançar el sector, Carbonell considera que “tots podem contribuir a fer més forts els nostres productes, per exemple sent més exigents com a consumidors i demanant als restaurants d'ací que utilitzen productes de la nostra terra, en cas que no ho facen”.

Ana Zaragoza, Doctora en Ciències de la Salut per la UA, ha assegurat que “les ametles són molt importants en la cura de la salut cardiovascular, ja que protegeixen contra el colesterol dolent, ajuden a controlar el sucre i a previndre malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson, a més de ser riques en vitamina E, que és un potent antioxidant”.  La doctora considera que “l'ametla és un aliment clau en la dieta mediterrània i s'hauria de promocionar com el nostra fruit sec d'excel·lència, perquè a més afavoreix la sostenibilitat i l'economia local”.

Per això, Ferran Mestres, dinamitzador del Fòrum Agrari del Priorat, creu que els agricultors han de treballar en un canvi de xip. “Amb les propietats que té la marcona es pot vendre molt millor, lligant-la a este paisatge i a esta terra, utilitzant com a valor afegit que és un bé escàs que, per ser difícil d'aconseguir, s'ha de pagar com mereix”. 

Antonio Romero, professor associat del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA, ha recalcat el potencial del paisatge agrari que conformen els ametlers en flor com un valor afegit més per a explotar la seua viabilitat. En esta línia, Jaume Salvat, professor de geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha contribuït a donar l'enfocament turístic al sector productiu de l'ametla marcona, ja que segons ha dit, “el turisme és hui dia un instrument de valorització dels productes local i convide als presents a buscar la manera de potenciar la producció en este altre sentit”. Sara Pérez Ovejero, gerent d'un celler del Priorat, ha incidit en la dignificació del paisatge.

Mentrestant, Josep Moragas, director comercial d'Unió Nuts, ha donat la dada que Espanya és el segon exportador mundial d'ametla, només per darrere dels Estats Units, país al qual curiosament “exportem molta ametla marcona”.

La xixonenca Laura Sirvent, de l'empresa Sirvent Almendras, ha explicat el procés industrial que se segueix per a l’escloscat, processament i comercialització de l'ametla, per part del quèl és un dels operadors d'ametla marcona més importants d'Espanya. 

La llauradora fundadora de Ca Rosset, Ester Gomis, ha parlat dels reptes agrícoles que actualment es mostren davant el cultiu i producció de l'ametla marcona, per a fer-ho de manera respectuosa amb el medi ambient. I el doctor enginyer agrònom i investigador de l'IRTA, Agustí Romero, ha repassat durant la seua intervenció dues de les qualitats més característiques de l'ametla marcona: la seua extremada qualitat i el seu deliciós sabor. 

Una altra de les professionals participants en la jornada, Mari Carmen Garrigós, doctora en Ciències Químiques i professora del departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la UA, ha explicat com “la varietat d'ametla marcona és, sens dubte, la que major reconeixement i valorització té en el mercat per la seua qualitat excepcional”. 

Però no sols s'ha parlat d'ametla, també han estat representats altres sectors productius, com el de la sidra o el vi, l'exemple de millora del qual pot servir d'inspiració. En este sentit, l'enginyer tècnic agrícola de la Universitat Pública de Navarra, Unai Agirre, ha explicat l'experiència de la denominació d'origen Euskal Sagardoa, sidra natural del País Basc. 

Finalment, la I Jornada d'Ametla marcona celebrada a Xixona s'ha tancat amb una taula redona en la qual quatre experts de talla internacional han abordat els reptes de futur que es planteja el sector. Estos ponents han sigut Ignasi Batlle, Federico Dicenta, el xixonenc Saúl López i Roser Vermet.

Comparteix:

Documents
No existeixen dades
Cercar