jul. 11, 2024

L’estació mesuradora de la qualitat de l’aire que va col·locar ahir dimarts la Generalitat en el col·legi Eloy Coloma ha començat a emetre hui els primers resultats, que mostren que la qualitat és actualment regular a causa de la presència de partícules en suspensió en nivells majors que els recomanables.

L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, ha lamentat que “fins que no ens hem queixat públicament no hàgem comptat amb eixa informació i, en lloc de tindre els mesuraments des que es va iniciar l’incendi, hàgem hagut d’esperar quasi tres dies a tindre les primeres dades que, per sort, no són alarmants però evidencien que els grups de risc han d’adoptar unes certes precaucions”.

La primera edil ha afegit que “des de la Generalitat i la Diputació no s’ha començat a actuar a consciència fins que, com va ocórrer ahir, el fum i les molèsties han arribat a Alacant i la zona de platges, però en bona part de la província ja ho veníem patint des de diumenge”.

La qualificació de “regular” implica, segons la informació que aporta la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, que la qualitat de l’aire probablement no afecta la població general però pot presentar un risc moderat per a xiquets, majors o persones amb afeccions mèdiques.

Isabel López ha assenyalat que “malgrat no disposar de les dades, el dilluns ja vam prendre la decisió de limitar el temps d’exposició a l’aire lliure dels xiquets que participen en l’escola-campus, que han rebaixat també la intensitat de les activitats”.

Per a grups de risc com el dels xiquets es recomana, de manera general, reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l’aire lliure. A més, les persones amb asma o malalties respiratòries han de seguir acuradament el seu pla de medicació i els qui tinguen problemes del cor estar atents a possibles palpitacions, dificultat en la respiració o fatiga inusual.

La resta de la població pot realitzar activitats a l’aire lliure de manera normal, però sempre vigilant la possible aparició de símptomes com a tos, irritació de gola, falta d’aire, fatiga excessiva o palpitacions.

Les dades que oferix l’estació mesuradora es poden consultar en la web de la Conselleria, concretament en https://mediambient.gva.es/es/web/calidad-ambiental/datos-on-line. L’Ajuntament ha informat la ciutadania a través dels canals municipals de Whastapp i Facebook i continuarà fent-ho quan hi haja novetats rellevants.

Històric de notícies