juny 9, 2022

L’Ajuntament de Xixona ja té llest el Pla d’Accessibilitat Universal, que conté un total de 68 actuacions encaminades a afavorir que qualsevol persona, siga quina siga la seua condició física, puga moure’s sense barreres ni obstacles pel nucli urbà.

En la presentació pública d’este document, la regidora d’Obres Públiques i Infraestructures, María Teresa Carbonell, ha explicat que “és un pla molt important perquè servirà per a millorar la qualitat de vida de molts xixonencs que, per les característiques orogràfiques del poble, es troben amb dificultats per a fer un simple passeig o anar a fer la compra”.

Per fer-ho possible, durant este any i els tres següents, s’escometran un total de 44 actuacions que s’han considerat com a prioritàries i en les quals s’invertiran prop de 2’5 milions d’euros. Es tracta, fonamentalment, de millorar els accessos a llocs tan concorreguts per xiquets i majors com l’entorn del centre de salut i els tres col·legis del municipi, fent-los més còmodes i segurs.

“Este pla es porta treballant des de fa dos anys, a través d’una empresa especialitzada que ha fet una auditoria d’accessibilitat de tot el municipi i que ha realitzat enquestes públiques per a conéixer l’opinió i les necessitats dels xixonencs per, amb tot això, elaborar el llistat de les actuacions a dur a terme”, ha explicat l’edil Carbonell.

Amb els barris de l’Almarx i Sagrada Família ja remodelats i adaptats recentment, la major inversió es produirà ara en el centre urbà, amb el focus posat en la zona de major densitat de població, el barri Manhattan, així com en el barri Maria Verdú, que es reurbanitzarà completament perquè els carrers passen a ser de prioritat per als vianants. També el barri antic, per les seues especials característiques, concentra bona part de les millores a realitzar.

El pla també recull cinc grans actuacions estratègiques que seran clau per a l’accessibilitat a Xixona. Dos d’elles ja estan en marxa: es tracta de la millora de l’accés a l’església, a través de la plaça que es crearà en l’espai que deixaran els habitatges que s’estan enderrocant actualment, i la millora de l’accés entre els carrers Alcoi i Terradets. El solar adjacent ja ha sigut comprat per l’Ajuntament per a crear una altra plaça, ampliar la zona de pas i suprimir els semàfors. El pla recull també la instal·lació d’una plataforma elevadora en esta zona.

Altre projecte estratègic que canviarà notablement la fisonomia del centre serà l’obertura de l’Hort de Joanet per a poder donar eixida a este carrer per la part sud, habilitar un aparcament i col·locar un ascensor. També es preveu instal·lar un elevador en la zona del betlemet per a poder accedir còmodament a la part sud del nucli antic.

L’eliminació d’escales -on tècnicament siga possible- i la instal·lació de passamans en les zones de major desnivell seran algunes de les mesures bàsiques en el conjunt del centre urbà.

El Pla d’Accessibilitat Universal de Xixona va ser aprovat pel ple el mes de gener passat amb unanimitat de tots els grups polítics.

Històric de notícies