ag. 15, 2022

La setmana gran de les festes de moros i cristians arrancarà este dilluns amb el tradicional concert de música festera de l’Agrupació Artísticomusical El Trabajo de Xixona. En el descans està prevista la lectura del pregó, del qual enguany s’encarregarà el prestigiós ginecòleg xixonenc Javier Blanes.

L’alcaldessa Isabel López, que també intervindrà durant l’acte, ha assenyalat que “amb Blanes seguim la línia de tots estos anys en què els pregoners són persones del nostre poble que han destacat en les seues trajectòries professionals, perquè tinguen el reconeixement que mereixen, i per a agrair-los que hagen exercit d’ambaixadors de Xixona”.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València, Javier Blanes va realitzar la tesi doctoral sobre fertilització in vitro i ha publicat més de seixanta treballs en revistes mèdiques espanyoles i estrangeres.

Va estudiar l’especialitat d’Obstretícia i Ginecologia a Barcelona i en 1994 va tornar a València, on ha exercit la seua carrera professional en diversos hospitals i clíniques. Durant més de deu anys va compaginar el seu treball mèdic amb la docència en la Facultat d’Infermeria de la Universitat Catòlica de València.

El pregoner d’enguany és fester des de la seua infància, primer com a membre dels Moros Vermells, després en La Canyeta i, actualment, en els Pirates-Marinos.

Una setmana carregada d’actes per a tota la família

Fins a l’arribada de la trilogia festera de moros i cristians, el dissabte 20, diumenge 21 i dilluns 22 d’agost, la setmana estarà repleta d’activitats.

El regidor de Festes, Ricardo Mira, creu que “després de dos anys sense festes, és moment d’eixir al carrer per a confraternitzar i gaudir de l’ambient únic i especial que es viu estos dies a Xixona”.

El dilluns, a més del concert de l’AAM El Trabajo, tindrà lloc l’ambaixada infantil, a les 19.30 hores, i un matí de jocs d’aigua per a xiquets en La Plaça.

El dimarts arrancaran dos dels actes més tradicionals de les festes de Xixona: els nanos i gegants i la dansa, un ball típic que té el seu origen a la fi del segle XVIII i principis del XIX.

A les nits, hi haurà actuacions al parc del Barranc de la Font, amb el musical “Pinotxo, un musical d’aventures” -el dimarts- i el concert “Lo mejor de los 80” amb el grup The Gafapasta -el dimecres-.

El dijous es produirà una de les grans novetats d’estes festes. La processó en honor als patrons, que tradicionalment es realitzava com a acte final de la trilogia festera, ix d’esta i passa al dijous. Amb este canvi, la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià pretén augmentar la participació en l’acte obrint-lo, a més dels festers, a la resta dels xixonencs”.

El divendres 19 d’agost serà la Nit del Soparet, amb desfilades a les 20.00 i a les 23.00 hores, com a avantsala de tots els actes de moros i cristians que se succeiran des del dissabte al dilluns.

Històric de notícies