Jul 21, 2022

La reforma de la Torre Grossa, juntament amb altres espais que conformen el castell medieval de Xixona, és una de les principals obres de rehabilitació del patrimoni històric impulsades per l’Ajuntament en els últims anys.

L’ambiciós projecte de restauració, que va arrancar al novembre de 2019 de mà dels arquitectes Santiago Varela Botella i Santiago Varela Rizo, va permetre recuperar aquest fortí històric tant per als veïns com per als turistes, ja que es trobava en un avançat estat de ruïna i deterioració provocada pel pas del temps.

Ara, l’obra realitzada rep el reconeixement del Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant (CTTA) en haver sigut seleccionada en la Mostra d’Arquitectura Recent d’Alacant 2020-2021. Aquesta convocatòria té com a objectiu exposar treballs de tota la província que tinguen un especial interés a nivell urbà, arquitectònic i paisatgístic. És un reconeixement que es convoca cada dos anys i al qual s’han presentat més de 70 propostes.

L’alcaldessa de Xixona, Isabel López, ha agraït aquest reconeixement per a una obra amb la qual “s’ha recuperat un element fonamental de la nostra història com a poble que s’havia deixat perdre durant molt de temps i corria risc de desaparéixer”. “El projecte de rehabilitació va ser molt rigorós per a ser fidel a la construcció inicial i estem molt contents que els arquitectes hagen valorat positivament el resultat”, ha afegit.

Entre altres aspectes, gràcies a aquesta obra de restauració, que eixirà publicada en el pròxim número de l’edició impresa de la revista Arquitectura Viva, es va constatar que la Torre Grossa tenia una quarta paret i, a través d’aquest pla de reforma integral, es va poder recuperar la seua estructura original.

També es va construir una escala interior fins al seu sostre, que permet als visitants contemplar el municipi de Xixona i bona part de la comarca des del més alt del bastió.

El projecte va incloure al seu torn la rehabilitació de l’alcassaba, un altre dels elements que conformen la fortalesa. A més, en el transcurs de les obres es van trobar peces com una escudella en perfecte estat (datada entre els anys 1480 i 1520) i un aljub, estructura que servia per a proporcionar aigua a aquest castell d’origen almohade construït entre finals del segle XII i principis del XIII.

La restauració de l’alcassaba i de la Torre Grossa va comptar amb un pressupost de 528.000 euros finançats en gran part per la Generalitat Valenciana a través dels fons FEDER. Aquesta reforma tindrà continuació en el futur, ja que està prevista, en una segona fase, la rehabilitació de nous elements com les dos muralles del castell i diverses torres.

L’alcaldessa de Xixona considera que “amb aquest premi també es reconeix el treball que està duent a terme el consistori per a convertir Xixona en un pol d’atracció que tinga com a principal reclam turístic el nostre patrimoni cultural i monumental”.

El jurat de la Mostra d’Arquitectura Recent d’Alacant 2020-2021 ha estat compost pels arquitectes Enrique Abad, cap del Departament de Cultura i Formació del CTAA, Javier de Esteban, professor de Projectes Arquitectònics de l’Escola d’Arquitectura de Saragossa, Enrique Fernández-Vivancos, proposat per la Junta de Govern del CTAA, Paula Franco, vocal de Cultura del CTAA, i Javier García-Solera, arquitecte proposat pels participants.

Històric de notícies