Jun 21, 2023

L’Ajuntament de Xixona ha iniciat l’enderrocament d’una de les quatre cases que encara queden en peu en la zona on es construirà la futura placeta de l’església, entre els carrers de la Vila i Abadia, enfront de la façana principal del temple parroquial.

Es tracta de la finca situada en Escales de l’Església, 3, i està previst que els treballs tinguen una duració de dos mesos, amb un pressupost de 30.500 euros.

L’edil d’Obres Públiques, María Teresa Carbonell, ha explicat que «la regidoria continua fent els passos necessaris per a crear un nou espai urbà al costat de l’església, que pose en valor este Bé de Rellevància Local i que es convertisca en un lloc de gaudi que, a més, millore l’accessibilitat al nucli antic del municipi”.

Segons la responsable de l’àrea, “les demolicions s’havien detingut momentàniament perquè cadascun dels enderrocaments s’ha de licitar de manera individual i, en alguns casos, no es pot començar la demolició d’una casa fins que s’acaba l’anterior, però una vegada resolts els tràmits administratius i declarades totes les finques en ruïna, l’obra segueix avant”.

Al mateix temps, la regidoria d’Urbanisme està realitzant els tràmits per a la demolició de l’habitatge situat al carrer Abadia, 1, que serà el següent que s’enderrocarà. Ara com ara, ja s’han demolit les cases situades en els números 2, 4 i 6 del carrer de la Vila i la situada en Escales de l’Església, 1.

En paral·lel, s’està avançant en la modificació de Pla Especial de Reforma Interior del nucli antic, per a canviar la qualificació del sòl que ocupaven eixos habitatges, de residencial a dotacional. Es tracta d’un tràmit imprescindible perquè la superfície que s’alliberarà es puga convertir en plaça i l’ha d’aprovar la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. En el mateix document es reflecteix també un canvi del mateix tipus per al cantó de Colometa.

L’Ajuntament va organitzar recentment una jornada participativa perquè totes les persones interessades pogueren conéixer en què consisteix la proposta de la placeta de l’església, així com triar la seua opció preferida entre els diferents dissenys urbanístics que proposava l’estudi d’arquitectura Crystalzoo, que inclouen en tots els casos la construcció de rampes per a salvar el desnivell entre els carrers i garantir l’accessibilitat. En este sentit, l’Ajuntament valora també la col·locació d’un ascensor.

Històric de notícies