Oct 27, 2023

Dos mesos després de celebrar en gran les festes patronals de moros i cristians, Xixona tornarà a eixir al carrer este pròxim cap de setmana amb motiu de les festes dels gelaters, en les quals els protagonistes són els treballadors del sector que, durant l’estiu, estan fora de la localitat i no tenen oportunitat de participar en les festes d’agost. Este va ser, de fet, el motiu que va portar a la creació d’estes festes en 1978.

Els actes van començar ja la setmana passada amb el concert de proclamació de capitans, en el qual l’Agrupació Artísticomusical El Trabajo de Xixona va delectar al públic amb un repertori de música festera. El divendres al migdia es reprendran amb una cercavila pel centre de la localitat i les primeres desfilades de les festes. A la nit tindrà lloc la retreta, en la qual cadascuna de les filaes tria un tema per a disfressar-se i protagonitzar uns moments de diversió i desinhibició.

Els dos dies grans seran el dissabte i el diumenge, amb un ampli programa d’actes que es desenvoluparan des de primera hora del dia fins a la matinada. La jornada del dissabte arrancarà amb la presentació de les bandes que acompanyaran a les diferents filaes. En este acte es farà la interpretació conjunta de l’himne «Fiesta en Jijona», dirigit en esta ocasió per Héctor Llorca, professor i director de la Colla de dolçainers i tabaleters Els Arreplegats de Xixona.

A mitjan matí, després de l’ambaixada humorística, començarà l’entrada del gelador, que té la particularitat que els festers desfilen amb una vestimenta inspirada en la que és habitual als seus llocs de treball. Després d’este acte, es farà el popular repartiment de gelats davant de l’Ajuntament.

A la vesprada tindrà lloc l’acte més esperat per festers i públic: l’entrada. Enguany els grans protagonistes seran els Califes, que ostenten la capitania amb Juan López i Agustín Mira com a capità i banderer, respectivament. Les altres filaes que integren la festa són els Almohades-Moros Blaus, els Templaris i els Almogàvers. Tots ells comparteixen seu social en la kàbila dels geladors, situada al carrer de Mallorca, i que serà escenari de la festa nocturna després de les desfilades tant el divendres com el dissabte.

El diumenge serà també un dia molt complet pel que fa a actes. Al matí, destaquen l’ambaixada del moro, una cita imprescindible en la festa de moros i cristians, i l’ofrena floral, un acte visualment molt atractiu perquè es poden veure molts dels vestits típics de les localitats de destí dels gelaters xixonencs.

A la vesprada es viurà la segona entrega de l’ambaixada i l’alçament de capitans, per a culminar les festes amb la processó i un castell de focs artificials.

Històric de notícies