jul. 26, 2023

L’Ajuntament de Xixona ja té la confirmació que rebrà una subvenció de 911.000 euros procedents dels fons Next Generation de la Unió Europea per a la rehabilitació de la Casa Aracil.

L’alcaldessa, Isabel López, ha explicat que l’Ajuntament “ha treballat bé per a aconseguir una ajuda molt important que fa viable escometre la recuperació per a ús públic d’un edifici històric com és la Casa Aracil, que està situat en ple centre del municipi i en un estat de deteriorament que cal revertir com més prompte millor”.

Segons la primera edil, “és una molt bona notícia perquè els requisits per a obtindre la subvenció eren molt exigents”. De fet, només 180 municipis han rebut la subvenció europea dels prop de 1.000 que l’havien sol·licitada.

Esta ajuda, que es destinarà a la rehabilitació i a la millora de l’eficiència energètica de la Casa Aracil, i que arriba a través a través del Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (PIREP), se suma a la que ja va concedir la Diputació d’Alacant, de 450.000 euros, dins del Pla Provincial per a la consolidació i valorització d’espais, edificis o restes arquitectòniques. Totes dos subvencions sumen 1.361.000 euros, per a un cost total que ronda els dos milions d’euros, incloent-hi la consolidació i rehabilitació de l’immoble, situat junt a la nova biblioteca.

Isabel López ha explicat que “el projecte per a la primera fase, que és la de consolidació, està ja aprovat i la idea és licitar-lo com més prompte millor per a iniciar en breu els treballs de fiançament i enfortiment de l’estructura. Just després s’escometrà la fase de rehabilitació”.

L’objectiu de l’Ajuntament és que, una vegada estiga realitzada l’obra, la Casa Aracil albergue el futur Centre de Dinamització Econòmica i Social de Xixona. Allí se situarien serveis per a la ciutadania com les oficines de SUMA i l’OMIC, l’Agència de Desenvolupament Local, sales de reunions i tallers d’ocupació, així com despatxos de cotreball, una aula de formació i la Seu Universitària de la UA a Xixona.

Isabel López considera que “és molt interessant disposar d’un edifici on centralitzar els esforços que es realitzen per al desenvolupament econòmic i social del municipi, prop de l’Ajuntament i, a més, amb l’al·licient de què es tracta d’un edifici històric, que corríem el risc de perdre, i que, quan estiga rehabilitat i en funcionament, serà un recolzament per a donar més vida a una dels carrers principals del centre històric”.

Este projecte s’emmarca dins del Pla de Regeneració Integral del Barri antic, que té com un dels punts clau l’activació de l’activitat socioeconòmica en la zona.

Històric de notícies