febr. 14, 2024

L’Ajuntament de Xixona ha començat els treballs per a reforestar uns terrenys de propietat municipal situats en un turó entre les partides de Pineta i Serenyà, a les faldes de la Penya Migjorn. Durant este mes de febrer es plantaran més d’un miler d’arbres i arbustos natius i després d’estiu se’n plantaran 2.000 més.

En una visita a la zona en la qual ha estat present l’alcaldessa Isabel López, el regidor de Medi Ambient Cristian Sirvent ha explicat que “en l’actual context de sequera per l’escassesa de pluges és molt important ser responsables i començar a prendre mesures que ajuden a ser més eficients amb l’aigua i aprofitar millor els recursos hídrics. En este sentit, està comprovat que els boscos contribuïxen a què s’acumule més aigua en el subsol i que, fins i tot, afavorixen que hi haja més precipitacions”.

L’elecció d’esta zona del municipi no és casual i obeïx al fet que l’àrea de Pineta i Serenyà és un embut natural on s’acumula l’aigua que discorre i es filtra per les muntanyes de voltant. Allí està el pou principal de proveïment per a Xixona, del qual s’extrau al voltant d’un 80% de l’aigua que es consumix en el municipi.

Es tracta d’una àrea de quasi 8 hectàrees que està desforestada pràcticament tota i que sobretot es compon d’arbustos baixos i àrids en sòl rocós. Les espècies que es plantaran seran principalment pins blancs i xiprers de Cartagena per la seua bona adaptació a este tipus de zona i de clima.

El regidor de Turisme Bart Leo Jozef Bus, impulsor del projecte juntament amb l’anterior edil de Medi Ambient Ainhoa López, recorda que “segons estudis recents, els boscos incrementen les precipitacions locals entre un 5 i un 10%. A més, reduïxen la temperatura i augmenten la humitat, amb el que aporten enormes beneficis a més de la generació d’oxigen i la purificació de l’aire”.

L’Ajuntament assegurarà el reg de les plantes durant els primers anys de vida i, amb esta finalitat, ha contactat amb els professionals del cos de Bombers Forestals de la Generalitat a Xixona, que s’encarregaran d’eixes tasques. També han oferit la seua col·laboració per a podar la vegetació dels camins de la zona amb els objectius de fer-los més accessibles i que servisquen també com a tallafocs. L’edil Cristian Sirvent ha agraït “el suport dels bombers, que recentment ja han fet treballs de desbrossament en el camí de Bugaia”.

El projecte de reforestació l’està duent a terme l’empresa especialitzada Folia Project, que ha realitzat ja este tipus de treballs en diferents comunitats autònomes. La intenció de l’equip de govern és que després d’una exhaustiva avaluació, este primer projecte tinga continuïtat amb altres terrenys de propietat municipal en la mateixa zona i de major extensió.

Dia de l’Arbre

La implicació de la localitat per a tindre un entorn natural més verd s’ha vist plasmada un any més en el Dia de l’Arbre, coorganitzat per l’Ajuntament de Xixona i el Centre Excursionista de Xixona, que ha comptat amb la participació de prop de 370 persones. Al llarg de dos setmanes, alumnes dels tres centres educatius de Xixona han passat per una zona àrida de sòl degradat de la partida del Moratell per a plantar prop de 900 plantes, entre elles pins, arboços i xiprers.

Esta àrea, amb una extensió d’unes 5 hectàrees, entre els barrancs Blanc i de Malano, està ara totalment repoblada i la regidoria de Medi Ambient ha fet un important esforç econòmic per a col·locar reg per degoteig en totes les plantes, amb l’objectiu que la major part d’estes puguen sobreviure malgrat l’escassetat de precipitacions i l’aridesa de la zona.

Històric de notícies