febr. 29, 2024

L’Ajuntament de Xixona ha presentat els actes i activitats que tindran lloc en les pròximes setmanes per a commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

La regidora d’Igualtat, María Teresa Carbonell, argumenta que “encara que s’ha aconseguit avançar molt, la discriminació respecte a les dones encara es manifesta en molts àmbits i hem de continuar incidint en la necessitat de continuar construint una societat més justa i igualitària”.

Les activitats relacionades amb el 8M ja han començat durant el mes de febrer, amb tallers infantils on es van posar en valor algunes gestes científiques aconseguides per dones, i tindran continuació a partir del dissabte 2 de març amb l’obra de teatre “Les xiques del calendari”, representada per l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant, dirigida per Begoña Tenés.

El dimarts 5 de març, en horari de vesprada, hi haurà una xarrada que portarà per títol “Madre y trabajadora en el siglo XXI, todo un deporte de riesgo. Cómo convertir la culpa en una amiga más del grupo”, en la qual la psicòloga de l’Institut de Benestar Perinatal Sandra Quiles abordarà el sentiment de culpa respecte als seus fills que aflora en moltes dones quan són mares.

Dos dies després, la nutricionista especialista en salut hormonal i fertilitat Judit Vidal oferirà una conferència sobre com tindre un sistema hormonal saludable, fet fonamental perquè la dona puga transitar per totes les etapes vitals amb salut. Esta xarrada, com la del dimarts, està organitzada per la Seu Universitària de Xixona.

Per al divendres 8 de març s’ha convocat una concentració a la porta de l’Ajuntament en la qual es llegirà el manifest del Dia Internacional de la Dona. Serà a les 12 del migdia.

De cara al cap de setmana s’han programat dos actes més. Una sessió de ioga amb desdejuni amb Estefanía Molla i un concert de la Unió Musical Xixona, dirigida per Teles Moreno, en el qual s’interpretaran peces amb nom de dona o compostes per elles.

L’edil Carbonell ha explicat que “tota esta programació té com a objectius visibilitzar i reconéixer el paper de les dones en la societat i, sobretot, contribuir a què hi haja una major conscienciació en la igualtat de gènere per part de tots”.

Activitats per a joves

A més d’estes propostes, també s’ha programat diverses activitats dirigides específicament als més joves. Es desenvoluparan en les tres escoles del municipi, amb espectacles de marionetes i escape rooms, i amb un berenar en l’espai jove on es buscarà crear un espai de reflexió i conscienciació.

Declaració institucional

Mentrestant, en el ple ordinari del mes de febrer s’ha aprovat una declaració institucional secundada per tots els grups polítics amb representació en el consistori, amb la qual Xixona renova “el seu compromís amb la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones en la nostra Comunitat”.

El ple es compromet a “continuar treballant en l’eliminació de totes les formes de discriminació i a promoure polítiques i accions que fomenten la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral, educatiu i social”.

A més, segons ha avançat la regidora María Teresa Carbonell, l’Ajuntament està treballant actualment en la redacció del quart Pla d’Igualtat de Xixona, que servirà per a fixar les directrius que permeten aconseguir la igualtat real d’oportunitats entre homes i dones en el període comprés entre 2024 i 2027. Quan estiga ultimat, haurà de passar pel ple per a la seua aprovació.

Històric de notícies